Class 6Science

NCERT Class 6 Science Solutions Chapter 7: Motion and Measurement of Distances

1. Give two examples each, of modes of transport used on land, water and air.

Solution:

Land – Train, Bus

Water – Ship, Boat

Air – Helicopter, Aeroplane

2. Fill in the blanks:

(i) One metre is ______________ cm.

(ii) Five kilometre is ______________ m.

(iii) Motion of a child on a swing is ______________.

(iv) Motion of the needle of a sewing machine is ______________.

(v) Motion of wheel of a bicycle is______________.

Solution:

(i) One metre is 100 cm.

(ii) Five kilometres is 5000 m.

(iii) Motion of a child on a swing is periodic.

(iv) Motion of the needle of a sewing machine is periodic.

(v) Motion of the wheel of a bicycle is circular.

3. Why can a pace or a footstep not be used as a standard unit of length?

Solution:

Pace or a footstep cannot be used as a standard unit of length because it varies from person to person.

4. Arrange the following lengths in their increasing magnitude: 1 metre, 1 centimetre, 1 kilometre, 1 millimetre.

Solution:

1 millimetre, 1 centimetre, 1 metre, 1 kilometre

5. The height of a person is 1.65 m. Express it into cm and mm.

Solution:

1.65= 165 cm = 1650 mm

6. The distance between Radha’s home and her school is 3250 m. Express this distance in km.

Solution:

1km = 1000 m

Hence, 3250 m = 3.25 kms

7. While measuring the length of a knitting needle, the reading of the scale at one end is 3.0 cm and at the other end is 33.1 cm. What is the length of the needle?

Solution:

Length of needle = 33.1 – 3 = 30.1 cm

8. Write the similarities and differences between the motion of a bicycle and a ceiling fan that has been switched on.

Solution:

Similarities – The blades of a fan and the wheels of a bicycle show circular motion

Differences – Bicycles vs. Fans
While bicycles move in a straight line, fans do not move in a rectilinear motion.

9. Why would you not like to use a measuring tape made of an elastic material like rubber to measure distance? What would be some of the problems you would meet in telling someone about a distance you measured with such a tape?

Solution:

Accurate measurements cannot be obtained using an elastic measuring tape as its length stretches and size reduces when pulled. Consequently, when using elastic tape, it is necessary to specify whether it was stretched and by how much to express measurements accurately. Due to these factors, measurements taken from elastic tape can be challenging to interpret accurately.

10. Give two examples of periodic motion.

Solution:

a) A needle of a sewing machine

b) Pendulum

Other, chapter solutions for class 6 science:

NCERT Solutions for Class 6 Science

Experts Ncert Solution

Experts of Ncert Solution give their best to serve better information.

Leave a Reply

Back to top button
WhatsApp API is now publicly available!