Class 6Science

NCERT Class 6 Science Solutions Chapter 4: Getting to Know Plants

CLASS 6 Science Solutions Chapter 4: Getting to Know Plants

Exercise Answers:

1. Correct the following statements and rewrite them in your notebook.

(a) Stem absorbs water and minerals from the soil.

(b) Leaves hold the plant upright.

(c) Roots conduct water to the leaves.

(d) The number of petals and stamens in a flower is always equal.

(e) If the sepals of a flower are joined together, its petals are also joined together.

(f) If the petals of a flower are joined together, then the pistil is joined to the petal.

Solution:

a) Roots absorb water and minerals from the soil.

b) Stem holds the plant upright.

c) Stems conduct water to the leaves.

d) The number of petals and stamens in a flower may not always be equal.

e) If the sepals of a flower are joined together, its petals are separate.

f) If the petals of a flower are joined together, then the pistil may or may not be joined to the petal.

2. Draw (a) a leaf, (b) a taproot and (c) a flower you have studied for Table 7.3

Solution:

a)

b)

c)

3. Can you find a plant in your house or in your neighbourhood which has a long but weak stem? Write its name. In which category will you place it?

Solution:

Yes, the lauki (gourd) plant is a climber and thus requires support.

4. What is the function of a stem?

Solution:

The stem of a plant performs several crucial functions, including providing structural support to keep the plant upright, transporting water to the leaves, and conveying food from the leaves to other parts of the plant.

5. Which of the following leaves have reticulate venation?

Wheat, tulsi, maize, grass, coriander (dhania), China rose

Solution:

Tulsi, China rose, and coriander have reticulated venation.

6. If a plant has fibrous roots, what type of venation do its leaves have?

Solution:

If a plant has a fibrous root, its leaves have parallel venation.

7. If a plant has leaves with reticulate venation, what kind of roots will it have?

Solution:

If a plant has leaves with reticulate venation, it will have a tap root.

8. Is it possible for you to find out whether a plant has taproot or fibrous roots by looking at the impression of its leaf on a sheet of paper?

Solution:

Yes, it is possible to find whether a plant has taproot or fibrous roots by looking at the impression of its leaf on a sheet of paper.

9. What are the parts of a flower?

Solution:

a) Sepals

b) Petals

c) Stamens

d) Pistil

10. From the following plants, which of them have flowers?

Grass, maize, wheat, chilli, tomato, tulsi, peepal, shisham, banyan, mango, jamun, guava, pomegranate, papaya, banana, lemon, sugarcane, potato, groundnut

Solution:
Here is a list of plants that produce flowers:

  • Grass
  • Maize
  • Wheat
  • Chilli
  • Tomato
  • Tulsi
  • Peepal
  • Shisham
  • Banyan (flowers located inside its fruits)
  • Mango
  • Jamun
  • Guava
  • Pomegranate
  • Papaya
  • Banana
  • Lemon
  • Sugarcane
  • Potato
  • Groundnut

11. Name the part of a plant which produces food. Name the process.

Solution:

Leaves produces food through a process called Photosynthesis.

12. In which part of a flower will you find the ovary?

Solution:

The ovary is located in the lower and enlarged part of the pistil.

13. Name two plants in which one has joined sepals, and the other has separate sepals.

Solution:

Plants can be classified into two categories based on their sepals: those with joined sepals, such as Datura and cotton, and those with separate sepals, such as Rose and Lotus.

Other, chapter solutions for class 6 science:

NCERT Solutions for Class 6 Science

Experts Ncert Solution

Experts of Ncert Solution give their best to serve better information.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button